Piese de schimb; de la fals la original

piese de schimb

Afacerile cu piese de schimb cunosc evoluții zgomotoase, iar fluctuațiile prețurilor trezesc adesea anchetele instituțiilor acreditate. Dovada faptului că businessul crește, iar dimensiunea pieții este cu atât mai mare cu cât nivelul de dezvoltare este mai mic. Și totuși, banii nu au miros iar practicile neortodoxe de afaceri cu piese de schimb se întâlnesc peste tot.

Există numeroase site-uri care vă arată cum să vă feriți de ofertele de piese de schimb de calitate îndoielnică. Iar dacă aceste sfaturi vin de la americani, de la dealeri de prin Chicago, este limpede că fake-urile sunt prezente peste tot.

Identificare, piese de schimb fake sau genuine

Site-ul EagleTechnologies are o listă elocventă și suficient de concisă de trucuri care vă ajută să identificați un lot de piese de schimb false. În general, sunt chestiuni ce țin de posibilitățile de identificare vizuală, calitatea reală se intuiește mai bine după folosire. Dacă în interiorul ambalajului piesei pe care vreți să o cumpărați veți găsi explicații scrise greșit, este limpede că aveți de-a face cu un fals.

pinion piesa de schimb
Foarte usor de reprodus multe din cele mai „banale” piese de schimb. Adeseori nici profesionistii nu-si dau seama de la inceput…

Un alt indiciu remarcabil este atribuirea unei date de producție în format european când, vi se spune, piesa este produsă în SUA. Un american greu ar putea fi păcălit în acest fel, dar europenii și asiaticii iau destul de frecvent astfel de „țepe”. Un set de piese de schimb false ar putea fi acela care provine dintr-o țară unde nu se produce așa ceva. De exemplu, nu este recomandabil să cumpărați piese de schimb pentru Caterpillar produse în Iran. Pur și simplu pentru că acolo nu se fac, e imposibil! Exemplul este exagerat dar trebuie reținută ideea. Oricum, în astfel de cazuri este bine să vă documentați.

Reducerile de preț, semnificația lor

Marile reduceri de preț sunt întotdeauna un semn. Adică să oferi discount de 20% la un lot de piese de schimb pentru excavatoare Komatsu poate fi plauzibil. Dar o reducere de 80% este adesea dovada de piese „fake”.

Oprirea intrării în depozit a unor piese de schimb false se poate face cumpărând doar de pe site-uri și de la producători certificați. De la magazine online care au deja o reputație solidă. De exemplu de pe OEM Romania, de pe Genuine Cat Parts …. și mai sunt și altele. Există metode de identificare a unui producător acreditat (genuine) de piese de schimb. Una sigură este să luați legătura cu acesta. Sau să vă interesați la firma care acordă licența. Dar, adesea, aceste reguli de siguranță sunt trecute cu vederea.

Piesele fake: pierderi financiare, riscuri in exploatare…

Folosirea de piese de schimb provenite din surse îndoielnice poate duce la accidente dintre cele mai grave. Exemplele cele mai sonore și mai grave se întâlnesc în țările mai slab dezvoltate. Explicația este simplă, în lumea a treia sunt legi mai permisive, corupția este semnificativă.

Piesele de schimb care cedează în exploatare, falsurile, duc la accidente, dar și la piederi importante pentru producătorii autentici. Aproape cu regularitate se descoperă mereu noi și noi transporturi și stocuri de produse false. Este cazul, de exemplu, a unui important lot capturat în Grecia, la începutul anului, care valorează 1.4 milioane de euro. Câteva tone de piese de schimb au fost aduse cu vaporul din Australia. Sau au fost produse probabil tot pe vapor ori într-o țară asiatică.

China și țările asiatice sunt și ele mari producătaore și exportatoare de piese de schimb false, pentru toate genurile de motoare. Un lot important a fost capturat în Sri Lanka, unde un vapor de 50.000 de tone a fost găsit plin cu piese de schimb false. Pe fiecare produs era ștanțat „made in Germany” sau „made in Japan”. Nu putem decât să ne punem întrebarea, dacă fost găsit un vapor, câte au trecut „neobservate”?