Piese de schimb pentru Caterpillar? Aș!

piese de schimb caterpillar

Principalul reprezentant in Romania si furnizor de piese de schimb pentru Caterpillar, managerul uneia din firmele dedicate acestor utilaje, spunea in urma cu cativa ani un lucru ce parea interesant la acea vreme. Părea doar, iar acest lucru era doar la prima vedere și poate doar în mod ironic. Realitatea economică era destul de diferită și greu de înțeles de un reprezentant de vânzări de utilaje sau piese de schimb.

caterpillar piese de schimbLiviu Neagu, manager general la Bergerat Monnoyeur, spunea că România a pierdut avantajul muncitorilor calificați. Afirmația era făcută într-una din publicațiile online românești care trata tema business-ului. De fapt, Neagu spunea că politica de învățământ și societatea românească a distrus pătura socială reprezentată de muncitori bine calificați. Acest personal bine pregătit ar fi fost util în producție de piese de schimb pentru utilaje, bănuim. Sau ca muncitori în fabricile de producție de utilaje. Adică, la ce altceva ar fi fost buni niște muncitori bine pregătiți!?

Adevărul este însă total diferit, cel puțin realitatea a demonstrat acest lucru. Personalul tehnic care știa să lucreze la un strung, care știa să sudeze în argon, în strat protector… a fost mai degrabă o povară. Și pea puține piese de schimb pentru Caterpillar a produs. Din cauza muncitorilor foarte bine pregătiți, a mâinii de lucru super calificate nu au venit investitorii, acesta este adevărul. Abia apoi ar fi cauză posibilă incompetența guvernelor și corupția endemică. Un investitor care era ademenit să vină într-un oraș, hai, avem oameni calificați, păi acela nu venea nici de-al naibii! Ce, era prost!? Un muncitor super-calificat nu lucra pe salarii de doi lei cât sunt dispuși să acorde cei care se aruncau așa de rapid la investiții în România.

Uitați-vă la Reșița, la Brașov, la Bârlad, la Roman, zone super-industriale cu muncitori calificați. La Reșița, unde ar fi fost spațiu pentru producții de enșpe mii de tipuri de piese de schimb, nu s-a făcut nimic! Cât de mult au profitat orașele monoindustriale de pe urma muncitorilor super-talentați, super-calificați!? Unele s-au ridicat pe cu totul alte considerente, altele mai rău s-au dus la fund. Așadar, cu părere de rău, România nu prea a avut ce să profite de pe urma acestora… Și care a avut minte s-a dus dincolo!

Caterpillar nu se va fabrica în România

Interviul cu Liviu Neagu are însă o altă valoare acum, peste timp. Iată că actualul Guvern dorește ca salariile mici să nu mai fie impozitate sau foarte puțin. Este o metodă subtilă de a atrage investițiile în zona prost calificată. A fabricilor de piese de schimb pentru pantofi, piese de schimb pentru biciclete sau pentru diguri. Adică exact zona aceea care nu este a muncitorilor calificați. Câți au mai rămas din aceștia în România.

Prin ceea ce tocmai a anunțat guvernul că dorește să introducă, Liviu Neagu se va umple de dreptate. Abia acum am putea spune că România își va pierde avantajul muncitorilor calificați. Ei nu vor mai exista, se vor duce să facă piese de schimb pentru Caterpillar undeva în Franța sau Belgia, sau poate chiar în Germania. Știu ei mai bine unde…