Piese de schimb in CatConnect. Excavatorul electric

piese de schimb in santierul digital

Informațiile cu piese de schimb pentru utilaje de constructii sunt tematica site-ului, dar am putea spune mai mult. Producția și distribuția lor este esența OEM Romania, dar putem afirma că textul de față ar fi oarecum atipic. Aceasta pentru că ne referim la ceva ce încă abia se inventează, ceva ce încă este departe de stadiul de nevoie imperioasă pentru piese și accesorii de schimb. Este vorba de lumea modernă. Tehnica ultra inovativă și (încă) foarte scumpă.

» Piese de schimb furnizate de OEM Romania, vezi oferta generala

Printre tendințele acesteia vom încerca să facem un mic slalom. Căci, până la urmă, tot va fi nevoie de înclocuitori. Totul pe lumea aceasta este consumabil și se înlocuiește. Cu excepția vieții.

Cum schimbă macazul Caterpillar

După toate aparențele, Caterpillar se află în faza în care încearcă să-și recâștige (sau consolideze) rolul de lider mondial în producția de utilaje pentru construcții. Și o face prin modul digital de abordare. Vă amintiți probabil că, spre deosebire de marele său rival, Komatsu, cei de la Caterpillar au încheiat anul trecut într-o ipostază diametral opusă. Astfel, firmele producătoare de piese de schimb și utilaje din Germania ale Komatsu, respectiv „Komatsu Mining Germany GmbH” și „Komatsu Hanomag GmbH” au fuzionat într-una singură. Aceasta este „Komatsu Germany GmbH” și își păstrează toți cei 1300 de muncitori.

piese de schimb pentru excavatoare

Caterpillar a raportat însă pierderi financiare. În Europa imaginea Cat a fost dezastruoasă, americanii concediind 2000 de anagajați de la o fabrică din Belgia. Aceștia erau angrenați atât în producția și asamblarea de utilaje cât și cea de accesorii, subansamble, piese de schimb. Și totuși, Caterpillar arată că este departe de a fi în retragere. Gigantul producător de excavatoare a lansat o nouă concepție de șantier: șantierul digital! Este o reorientare spre digitalizarea a tot ceea ce înseamnă excavator, buldozer, piese de schimb și accesorii.

Șantierul plin cu piese digitale

Într-un material pe care l-am numi „Digitalizarea tehnologiilor murdare”, doi președinți ai grupului Caterpillar explică în ce constă șantierul viitorului. Astfel, pe scurt, ei enunță un principiu de bază: legăturile dintre piese. Adică grupul Caterpillar (re)lansează conceptul de software și hardware pentru „dincolo de fier”. Referirea este evidentă către inteconexiunea dintre utilajele de pe un șantier.

Bob de Lange și John Carpenter merg mai departe. Este un software care dirijează excavatoarele și buldozerele de pe șantier, dintr-o exploatare minieră. Ei spun că fiecare piesă, fiecare accesoriu, pe cale de consecință fiecare piesă de schimb are o poveste. Are ceva de spus, iar interconectivitatea între ele asigură succesul. Ei numesc sistemul „Cat Connect” și implică legături digitale complete, de la dispozitivul care trasează prin satelit traiectoria utilajului și până la cea mai mică piesă de schimb. Aceasta din urmă fiind înglobată într-un mic angrenaj, ceea ce accentuaează noua definiție a caracteristicii „de schimb”.

Liderii de la Caterpillar au ținut să spună despre CatConnect că este o idee la care lucrează de ceva vreme. Și în care au băgat deja cercetare de vreo două milioane de dolari.

Excavatorul cu altfel de piese de schimb. Electrice

Un rival european pentru Cat și Komatsu, suedezii de la Volvo, au scos excavatorul electric. Deocamdată doar îi fac reclamă și pregătesc contractele. O treabă bună, la care cei de la Komatsu abia făcuseră un excavator hybrid. Și la care Cat au rămas doar la stadiul de generatoare electrice.

Recenta lansare a celor de la Volvo Group de la „Innovation summit”, la Londra, a scos in evidență un aspect. Este vorba de capacitatea bateriilor cu ioni de lithiu, excavatorul EX2 putând funbcționa cu un ciclu complet de încărcare aproximativ 8 ore de lucru moderat.

Estimăm că, odată cu redefinirea surselor de energie, vom asista și la transformarea dealerilor de piese de schimb. Evident. Aceștia vor deveni, la rândul lor, mult mai „electrici” decât până acum.