Piese de schimb, originale vs fake

piese schimb caterpillar

Achiziționarea de piese de schimb contrafăcute poate deteriora starea utilajului dvs. Caterpillar are un forum unde toți cei care sunt implicați în comerțul cu piese de schimb și accesorii pot schimba informații în acest sens. Dar nu numai cei de la Cat au așa ceva, ci toți marii producători de utilaje de construcții sau automobile procedează la fel. Înlocuirea consumabilelor doar cu altele originale sau agreeate reprezintă de fapt una din condițiile de garanție.

Mai mult, felul în care Caterpillar și alți mari producători de utilaje înțeleg să-și protejeze brandul este de fapt o luptă împotriva falsurilor. Marea majoritate a pieselor de schimb false, așa-numitele fake parts, sunt de provenienta asiatica, în special din China.

Pentru contracararea asaltului pieselor de schimb chinezești (taiwaneze, indiene, etc.) contrafăcute, fiecare distribuitor încearcă (sau ar trebui) să arate efectele folosirii acestora. De cele mai multe ori, când se cumpără o piesă de schimb contrafăcută se face în ideea economisirii a câțiva lei. Dar este o armă cu două tăișuri. De exemplu, diferența dintre o plăcuță de frână originală și una contrafăcută s-ar putea concretiza în distanța de frânare. Cea originală oprește autovehiculul în 80 de metri, iar fake-ul în 120 de m. Calculați și singuri consecințele.

fals vs original piese de schimb caterpillar

Metode de identificare pentru piese de schimb fake

Un prim indiciu că aveți de-a face cu o piesă de schimb contrafăcută este aspectul. Dacă aceasta are asperități, prezintă suprafețe nefinisate sau dă senzația de lucru neterminat… e clar un fake. Cine a avut în mână și piese originale va înțelege imediat despre ce e vorba. Falsurile sunt, uneori, depistate doar cu talent. Apoi, mai există și acea impresie de … marfă proastă!

Alt element ce vă indică o contrafacere este prețul. Dacă o piesă care în mod obișnuit se vinde cu 200 de lei, de exemplu, o găsiți într-un bazar sau târg la mai mult de jumătate de preț, fiți siguri că e falsă. Prețul și locul de unde o achiziționați sunt elemente de referință. Producătorii utilajului și specialiștii recomandă dealeri autorizați. Ori, la târgul de la marginea orașului este mai greu de găsit un dealer Caterpillar, de exemplu.

Verificarea furnizorului este deci una din măsurile de protecție cele mai obișnuite. Dacă furnizorul este din UE și poate fi identificat, șansa de a lua țeapă este mult mai mică. În UE acreditarea furnizorilor de piese de schimb ale unui anume producător se face suficient de strict. Totuși, furnizorul de piese de schimb nu ar trebui să fie neapărat acreditat de producătorul de utilaje, ci mai ales să poată fi identificat. Dacă există modalitatea de a identifica un anumit reper din producția sa atunci piesa nu este un fake, după cum se va vedea mai jos.

Piesele de schimb contrafăcute vin adesea în ambalaje de proastă calitate. Ori, ambalajul, în cultura occidentală reprezintă un element de distincție. Să fiți atenți la holograma de autenticitate. Aceasta poate fi greu falsificată, de cele mai multe ori, dacă e vorba de o piesă fake atunci holograma este oribilă. Iar lipsa ei nici nu mai necesită comentarii.

Asigurați-vă că piesa care vi se oferă nu are pe ea inscripții ciudate, al căror sens nu-l puteți înțelege. Sau, dimpotrivă, absența unor inscripții sau etichete ar trebui să vă dea de gândit. De exemplu, cei care produc piese de schimb fake, de multe ori omit să le mai inscripționeze. Simpla ștanțare a unei serii sau al unui cod presupune un cost de producție suplimentar, acesta este motivul pentru care falsificatorii renunță fie și la un cod fals.

Elemente care ar trebui să ne pună în gardă privind autenticitatea produselor sunt și cele care indică „altceva” decât știam că ar trebui să fie. De exemplu, la uleiul de motor, acesta ar trebui să aibă o culoare aurie și să fie clar. Cele contrafăcute sunt maronii și au miros de ulei ars. Căci uleiul uzat este materia primă a unui ulei falsificat.

Piesele de schimb originale sau agreate de producător se cumpără de pe site-uri specializate în accesorii si piese de schimb.

Piesele de schimb Caterpillar de exemplu, dar și a altor mari producători de utilaje de construcții, au înglobate în ele o serie de elemente de siguranță pe care falsificatorii nu le pot copia.

Standarde de calitate în producția pieselor de schimb

Există trei mari clase de piese de schimb destinate utilajelor de construcții, dar și a industriei pieselor auto, în general în întreaga industrie constructoare de mașini.

  1. Piese originale sau de origine au acronimul OEM, respectiv Original Equipment manufacture. Piesele din această categorie sunt cele care intră în componența unui vehicul chiar când este pe linia de asamblare. Sunt fabricate de către furnizorii de piese cu care producătorul utilajului se află în relație contractuală. Sau piesele sunt produse chiar de către producătorul echipamentului, dar această situație se întâlnește din ce în ce mai rar. Explicația este fenomenul de globalizare și tendința de reducere a costurilor cu mâna de lucru.
  2. Piese de schimb OES, respectiv Original Equipment Supplier. Sunt piese de schimb produse și oferite de producători independenți. Ele respectă standardele de calitate ale producătorului original dar nu au fost supuse echipării în asamblarea inițială. Circulă în mediile distribuitorilor și dealerilor autorizați sub sigla celui care le produce, nu sub marca utilajului sau autovehiculului pentru care sunt destinate.
  3. Piesele de schimb aftermarket – IAM – adică Independent Aftermarket Manufacturer. Ele sunt produse de firme absolut independente și care se supun rigorilor de calitate cerute de celelalte piese de schimb. Ele nu au fost niciodată în rețeaua dealerilor de pies ede schimb sau ale producătorilor de echipamente și utilaje.

Ultima categorie de piese de schimb o reprezintă cele contrafăcute, și este una pentru care se caută mereu soluții de a le depista. Desigur însă că piața liberă nu o poate elimina, iar consumatorului nu i se poate lua dreptul de a cumpăra ceea ce dorește. Esențial este însă ca el să fie informat despre riscurile în legătură cu siguranța tehnică și durata de viață a utilajului său în cazul în care folosește piese de schimb contrafăcute. Și evident, niște piese de schimb false duc la pierderea garanției utilajului.