Utilaje si piese de schimb: idee de outsourcing

piese de schimb pentru Caterpillar

N-aveți timp să căutați piese de schimb pentru utilajul dvs Caterpillar? Sau, mai radical: n-aveți încă propriul excavator sau buldozer Caterpillar? Vă oferim noi, firma noastră oferă suport la toate problemele dvs. Asigurăm externalizarea nevoilor dvs de utilaje de construcții sau agricultură. Oferim un program de outsourcing extrem de avantajos!

Propozițiile de mai sus nu sunt reale pentru România. Deși externalizarea flotei de utilaje de construcții, pentru lucrări agricole, a distribuției de piese de schimb sunt practici curente. Dar asta dincolo, în Occident, în SUA…

utilaje caterpillar

Cu toate acestea, cu pași timizi, outsourcingul de utilaje de construcții sau pentru lucrări agricole începe să apară și la noi. Și chiar există, de ani buni, dar sub forma prozaică de închirieri de utilaje și nu ca o manifestare a externalizării. Deși nu pare o contradicție de termeni, sunt totuși două lucruri distincte. Una este să închiriezi cuiva un excavator pentru a săpa (ocazional) un șanț, cu totul altceva să asiguri unei ferme agricole tot ce are nevoie în activitatea sa. Din punctul de vedere al distribuției de piese de schimb, OEM Romania parcă ar prefera un cadru mai organizat. Căci eficiența dată de organizare este superioară în cazul outsourcingului.

În România însă, țară care abia a scăpat de colectivizare în agricultură lucrurile stau altfel. Să mergi la un fermier sau constructor să-i spui că-i asiguri un tractor sau excavator Caterpillar, că n-are probleme cu piesele de schimb… ar putea fi o aventură!

Outsourcingul flotei de utilaje Caterpillar este, cum am spus, o practică în SUA. Avantajele sunt evidente și bine relatate în comunitatea Caterpillar. Desigur, pentru o fermă din România care nu poate rămâne decât la nivelul de subzistență, outsourcingul nu este o soluție. Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă astăzi outsourcing în România și de ce nu se referă la utilaje de construcții sau la furnizarea de piese de schimb, ar fi interesant să vedeți un articol din WallStreet. Deși a fost scris acum doi ani, între timp situația nu s-a schimbat foarte mult. La noi outsourcingul pentru piese de schimb (Caterpillar, de exemplu) aproape că nu există.

Caterpillar își consolidează poziția de lider mondial

Marele Cat începe să-și revină financiar, iar asta după ce a lansat un amplu program de curățenie printre muncitorii din Europa. Vă reamintim, de la fabricile sale de piese de schimb europene urmează să fie concediați 10.000 de muncitori până la sfârșitul lui 2018. Producția de accesorii și componente urmează a fi cedată într-o mai mare măsură subcontractorilor. Programul de „reorganizare” a început în 2015.

Efectele se văd deja, Caterpillar a anunțat deja rezultatele financiare parțiale pentru acest an. Se estimează o creștere a profitului la 3,50 miliarde de dolari în acest an, în creștere față de estimarea anterioară, care era de numai 2,1 miliarde de dolari. Producția de utilaje si piese de schimb Caterpillar se pare că va fi cea mai consistentă pe plan mondial. Cat face legea în domeniul construcțiilor, mineritului si agriculturii. Iar de pe urma creșterii Caterpillar nu pot decât să beneficieze și distribuitorii de piese de schimb.